Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Απόψεις αντιπροσώπων: 2. Ανοιχτή Διάθεση Δημόσιας Πληροφορίας

Σε συνέχεια της συνάντησης που έγινε με τους αντιπροσώπους της κοινότητας και των επιχειρήσεων, καθώς και των ανεξάρτητων αρχών, έγινε μία καταγραφή των απόψεων που εκφράστηκαν.

Παρακαλούμε όλους τους συμμετέχοντες να μας ενημερώσουν στην περίπτωση που χρειάζεται τροποποίηση το κείμενο στα δικά τους λόγια.

Η καταγραφή παρουσιάζεται σε 4 μέρη:
  1. Εισαγωγή
  2. Θεματική Ενότητα Ι - Ανοιχτή Διάθεση της Δημόσιας Πληροφορίας
  3. Θεματική Ενότητα ΙΙ και ΙΙΙ -  Δημόσια Συμμετοχή στη Λήψη Αποφάσεων και Διαφάνεια/Λογοδοσία
  4. Κλείσιμο


2. Θεματική Ενότητα Ι - Ανοιχτή Διάθεση της Δημόσιας Πληροφορίας

Παρέμβαση από τον εκπρόσωπο της ΕΝΠΕ κ. Ανδρουλάκη με αναφορά σε ζητήματα κακοδιαχείρισης και επανάληψη των δεδομένων. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του geodata. Έγινε αναφορά στην απώλεια δεδομένων ενώ έκανε μία επισήμανση για το γεγονός ότι το Δημόσιο θεωρεί ιδιοκτησία του τα Δημόσια δεδομένα.

Ο κ. Σελίμης από το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αναφέρθηκε σε λάθη και παραλείψεις στην Δημόσια Διοίκηση και στην μη ύπαρξη ελέγχου.

Ο κ. Γιαλούρος από την Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία αναφέρθηκε στην δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία να ανακτήσουν πληροφορίες. Αναφέρθηκε τόσο σε ζητήματα φυσικής πρόσβασης όσο και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Ο κ. Τσιαβός ως εκπρόσωπος της ΕΛΛΑΚ αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο για τα ανοιχτά δεδομένα, αλλά όχι στην εφαρμογή αυτού. Έθεσε θέμα για το άνοιγμα των γεωχωρικών δεδομένων προς όλους τους πολίτες. Πρότεινε τον συντονισμό υπουργείων Παιδείας - Πολιτισμού - Διοικητικής Μεταρρύθμισης για ανοιχτά δεδομένα. Επισήμανε ότι δεν πρέπει να διπλο-πληρώνει ο πολίτης τα δεδομένα.

Η κα Χατζή από τον Συνήγορο του Πολίτη έκανε αναφορά σε απαρχαιωμένα και μη ενημερωμένα sites σε δημόσιους φορείς - ειδικά όσον αφορά σε δικαιολογητικά. Επισήμανε ότι το κανονιστικό πλαίσιο για τους δημόσιους ιστοχώρους δεν εφαρμόζεται.

Η κα Παπαρίδου ως εκπρόσωπος του ΣΕΠΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης δικτύου ανθρώπων δημόσιας διοίκησης για ενημέρωση δεδομένων. Έκανε ένα σχόλιο σχετικά με την αναφορά του εκπροσώπου στο OGP κ. Πρίφτη, αναφορικά με τα μεγάλα έργα πληροφορικής. Θέλει να ισχύσει η έννοια open by default - χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να συζητάμε ποια δεδομένα θα πρέπει να ανοίξουν και ποια όχι. Προτείνει να ισχύσει ως αυτόματη διαδικασία, να επιβληθεί θεσμικά με ποινή μη τήρησης.

Ο κ. Ζαμάνης από την Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων αναφέρει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θέλουν να δώσουν δεδομένα, οπότε πρέπει η διαδικασία να είναι αυτόματη. Προτείνει τα δεδομένα να μην είναι επεξεργάσιμα. Θεωρεί ότι τα ανοιχτά δεδομένα χωρίς όρους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η κα Πλευριά από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος πρότεινε την εμπλοκή στην Ομάδα του OGP με επιστήμονες πληροφορικής που μπορούν να βοηθήσουν.

Ο κ. Ρηγόπουλος από το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης θεωρεί ότι τα δεδομένα δεν είναι αξιοποιήσιμα, κι ας είναι ήδη κάποια ανοιχτά. Αναφέρθηκε σε υπερβολή στο θέμα με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Έκανε μία αναφορά στο παράδειγμα της City of Cicago όπου όλα τα δεδομένα ανοιχτά και ειδικά στο θέμα των πληρωμών με αποτέλεσμα να γνωρίζουν οι πολίτες που πάνε τα χρήματα. Πρότεινε να δημοσιοποιηθούν οι θέσεις που υπάρχουν διαθέσιμες στο δημόσιο, ώστε να μπορούν να κάνουν αιτήσεις όσοι υπάλληλοι έχουν βγει σε διαθεσιμότητα.

Ο κ. Σωτηρόπουλος από την Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς αναφέρθηκε στην δυσκολία να πάρεις αντίγραφο δικαστικής απόφασης. Αναφέρθηκε ως πρόβλημα στην ύπαρξη δύο βάσεων νομικών δεδομένων. Προτείνει τα ανώτερα δικαστήρια να διαλέγουν μόνα τους τί θα δημοσιοποιήσουν. Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη ταξινόμησης υφιστάμενων ανοιχτών δεδομένων .

Η κα Χατζηλιάση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανέφερε ότι ο κώδικας διοικητικής διαδικασίας έχει ερμηνευτεί πολύ στενά. Υπάρχουν τρεις κώδικές και προτείνει ένωση αυτών σε ένα κείμενο για να ξέρει ο δημόσιος υπάλληλος πώς να μπορεί να ενεργήσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου